De Groenteman van Waddinxveen -
RSS

Recente posts

Seizoensproducten
Seizoensgroenten
Seizoensproducten van de lente
Groente en fruit van komend seizoen
Heerlijk van dit seizoen....

Categorieën

Nieuws
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Nauwelijks bestrijdingsmiddelen op groente en fruit

Er worden wel eens vragen gesteld over de bestrijdingsmiddelen op groente en fruit en er is goed nieuws;
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft namelijk bekend gemaakt dat groenten en fruit uit Nederlandse winkels heel weinig of zelfs helemaal geen resten landbouwgif bevatten.

Pesticidenonderzoek
Eerder meldde Nu.nl vanuit Amerikaans onderzoek dat op met name appels, aardbeien en druiven dermate grote hoeveelheden pesticiden worden aangetroffen dat consumptie ervan het hormoonstelsel kan ontregelen. Pesticiden worden daarnaast vaak gelinkt aan gedagsproblemen bij kinderen.

De situatie in Nederland
De situatie in Nederland is echter anders, zo liet de Voedsel – en Warenautoriteit weten. Groente en fruit dat in Nederland wordt verkocht, wordt door de NVWA grondig onderzocht op de aanwezigheid van resten landbouwgif.  Ongeveer 99 procent van het fruit en groente voldoet aan de wettelijke eisen voor resten van landbouwgif. In de enkele gevallen waarbij resten worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn. 

Controles
De meeste overschrijdingen komen van groente en fruit dat wordt geïmporteerd uit Zuidoost Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek. Dankzij strengere controles voldoen ook deze landen echter steeds meer aan de strenge eisen.  

Bij de ruim achtduizend monsters die de NVWA tussen juli 2011 en juni 2013 nam, werd in slechts 62 gevallen de gezondheidsnorm overschreden. De norm is echter zo streng dat er alleen een risico is bij het eten van een uitzonderlijk grote portie.

Meer weten?
Het Voedingscentrum heeft voor degenen die meer willen weten een speciale website over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit opgezet. Hier worden veelgestelde vragen, video’s en achtergrondinformatie gedeeld.

http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/alles-over-bestrijdingsmiddelen.aspx

Bron: Nu.nl

0 Reacties op Nauwelijks bestrijdingsmiddelen op groente en fruit:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint